Psicologia i formació

Blog

Dijous passat va tenir lloc a la Biblioteca Central d’Igualada una conferència sobre manipulació psicològica on el  Jose Fernández, psicòleg expert en psicoteràpia i abús psicològic va  parlar del suggestionables que som, i com aquest procés de suggestió és inconscient en la seva major part. L’acte va estar organitzat per l’Associació de Psicòlogues i Psicòlegs de l’Anoia (APPA) i van col·laborar la Biblioteca Central i l’Ajuntament d’Igualada.

L’objectiu de la conferència va ésser il·lustrar com l’arquitectura del nostre cervell està dissenyada per prendre tot tipus de decisions de manera ràpida i sense esforç, i la majoria de les vegades de forma efectiva. Decisions que van des de quina camisa em posaré al matí fins amb quina persona vull compartir la meva vida són preses de forma natural amb convicció i rapidesa. Aquest és el domini de la intuïció, que té respostes per a totes les qüestions. És només quan ens atrevim a dubtar de les respostes que la intuïció ens ofereix quan s’activa el pensament crític, o millor dit, l’activem, ja que el procés de pensar de manera crítica no és automàtic, i necessita d’una voluntat de fer-ho.

En realitat l’activació mitjançant la voluntat és la principal diferència entre el pensament intuïtiu i el pensament crític, donat que el primer s’activa automàticament, de fet sempre està activat, i el segon necessita de l’esforç. Aquest esforç per a utilitzar el pensament crític s’ha d’enfocar cap a dos tasques. La primera silenciar la resposta que la intuïció sempre ens ofereix a qualsevol pregunta, resposta que és simple i dogmàtica, doncs així és la intuïció, i que per aquestes mateixes circumstàncies resulta molt atractiva. La segona tasca del pensament crític  és anar més enllà, qüestionant-se fins i tot el que estava fora de qüestió, i suportar la incertesa que aquesta situació suposa el temps necessari per a elaborar una resposta, que sempre s’assumirà com a parcial i temporal. L’escriptora Hilary Mantel diu que allà on es diu “tothom sap que…” o “no hi ha cap dubte de…” és on ella comença a dubtar primer. Aquesta és la principal tasca del pensament crític, i la més valuosa segurament.

Aquesta conferència no va voler carregar-se les virtuts de la intuïció, però sí actuar de contrapunt d’un corrent que l’enalteix sense qüestionar-la, mai millor dit. Darrera d’aquest corrent hi ha uns interessos, com darrera de qualsevol altre.  La intuïció pot ser font de la creativitat, però també ho és dels estereotips, dels prejudicis i de les respostes simples. I quan els estereotips, els prejudicis i les respostes simples predominen la manipulació psicològica està servida.

L’associació de Psicòlogues i Psicòlegs de l’Anoia és una associació sense ànim de lucre que pretén ser un altaveu de les qüestions d’interès social que tenen a veure amb la Salut Mental.