Jose Fernández, psicòleg de PEHUÉN, Psicologia i Formació, publica el seu primer llibre: “Las relaciones respetuosas, auténticas y libres”. S’hi argumenta que relacionar-se és com respirar: sempre ho estem fent. Cal preguntar-se, doncs, ho fem bé? La qüestió és important, ja que com s’argumenta a les pàgines del llibre, la qualitat de les relacions que estableix una persona amb els altres és el principal determinant de la seva salut mental i benestar.
El llibre tracta tant de les relacions que s’estableixen amb els altres com de la que cadascú estableix amb si mateix. Totes dues estan en contínua interacció, i en l’equilibri entre l’atenció que presto a l’altre i la que em presto a mi mateix es forjaran les relacions respectuoses, autèntiques i lliures.
L’autor, testimoni de nombrosos exemples de relacions tòxiques al llarg dels seus més de 20 anys com a psicoterapeuta, ha constatat com diferents persones, en diferents àmbits, embarranquen una vegada i una altra en les mateixes dificultats, produint-se una gran quantitat de patiment, tant per a elles com per al seu entorn. Sigui a la parella, a les relacions entre pares i fills o entre companys de feina, l’arrel dels problemes és una manca d’autoconeixement que redunda en una manca de coneixement dels altres.
En un món que és essencialment social, conèixer-nos a nosaltres mateixos i conèixer els altres, és la més fonamental de les tasques. És a través de les nostres relacions com anem construint aquest saber.
Autoconeixement i coneixement dels altres són la base de l’autonomia personal. El maltractament, tant l’infligit contra un mateix com el que s’exerceix sobre els altres, té l’origen en la manca d’autonomia, i el seu malefici és un dels més difícils de trencar.
Pots adquirir el llibre a la pàgina web de Célebre editorial.
Jose Fernández, psicòleg a Igualada i Manresa