Educar amb Intel·ligència Emocional

Des de la Psicologia es dona actualment molta importància a la Intel·ligència Emocional.

Avui en dia es freqüent veure pares i mares preocupats per l’educació i el  desenvolupament dels seus fills, desitjant que aquest es faci en un entorn saludable on es fomentin els valors i les habilitats socials.

L’educació emocional es centra en el nen/a tenint en compte les seves emocions i fomentant valors i hàbits saludables.

Sovint sentim frases com “l’escola ensenya” i “la família educa”.

Per part dels pares cal que ambdós tinguin clar el tipus d’educació que volen per al seu fill.

  • Tipus d’educació autoritari, solen ser pares/mares controladors/es i rígids/es en els patrons de conducta preestablers.
  • Tipus d’educació sobreprotectora, solen acceptar les conductes dels fills/es, sense exigències ni responsabilitats.
  • Tipus d’educació assertiva, solen dirigir i controlar als fills però tenint en compte les seves opinions i capacitats.

Afavorir tot l’entorn que envolta al nen/nena és essencial, fomentar les emocions i no reprimir-les és la clau de l’èxit.

CAL QUE ELS NENS I NENES TINGUIN HORARIS ESTABLERTS, perquè aprenguin a autoorganitzar el seu dia a dia:

-Hora d’aixecar-se (tasques: vestir-se, rentar-se, esmorzar…)

-Hora d’anar a escola (cal calcular el temps per arribar a l’hora)

-Hora de dinar (cal tenir un horari establert que faciliti la coincidència amb el major nombre possible de membres de la família)

-Temps per fer els deures

-Temps per jugar

-Temps per utilitzar el mòbil

-Temps per mirar la televisió

-Hora de sopar

-Hora d’anar a dormir

A part de les tasques organitzatives és molt important aprendre a gestionar les emocions, en primer lloc cal conèixer les diferents emocions bàsiques que són innates en nosaltres: por, ira, fàstic, alegria, tristesa, sorpresa, aquestes emocions no són ni bones ni dolentes, totes elles són energia, no expressar les emocions vol dir reprimir-les i això sí que pot ser dolent.

Quan som conscients del que sentim podrem controlar i expressar els sentiments de manera adequada. Així canalitzades, les emocions ens ajudaran a comunicar-nos, a sentir empatia, a ser assertius, poder tenir autocontrol, més facilitat per resoldre problemes, aprendrem a  saber motivar.

Quan aconseguim que els nens i les nenes tinguin autoorganització i els pares, mares i entorn, facilitin les eines per desenvolupar la intel·ligència emocional els nens i nenes adquireixen la capacitat d’adaptació social, mitjançant l’aprenentatge i l’experiència que adquireixen en els afers del dia a dia.

Publicitat:

Organitzem cursos d’Intel·ligència Emocional a Igualada, Cervera, Manresa i Barcelona (Barri de la Sagrada Familia) als nostres centres PEHUÉN Psicologia i Formació

 

Jose Fernández, psicòleg a Igualada i Manresa